maandag 12 november 2012

2de Goofy Race...

Met een fris geschilderde buik, verlost van alle slijmerige groene aangroei inclusief een complete familie hardnekkige pokken, was onze Prince op vrijdag 26 oktober weer in Colijnsplaat aangekomen. Een redelijk koude delivery, waarvan we gebruik maakten om de Webasto-installatie verder af te werken. het gaat nog warm worden deze winter...

Enfin, na een resem afzeggingen slaagden we er toch in om vandaag 8 zeilers aan boord te hijsen voor deze tweede Goofy race, waaronder zeilmaker Ian. Hij komt dat grootzeil eens bekijken waarover er al veel te doen is geweest op de ClubRacer-fora. We starten bij de groene ton omdat die 'dichter bij het volgende merkteken ligt', maar worden al gauw afgedekt door de rest van de vloot, wat onze snelheid niet bijster ten goede komt. Het neemt wat tijd in beslag om ons naar loef te werken.

Wat minuten later draaien we als 11de of 12de rond de SvC 8, en met halve wind en stroming mee glijden naar de Overloop van Zierikzee. Doordat we per sé aan loef van de kleine Elan voorbij-willen, wijken we nogal wat af van de kortste route naar de SvC2... Daar moeten we eerst nog een Melges uit de weg duwen (waarbij we weer wat meters prijsgeven...) vooraleer de spi er op kan. Dat gaat gelukkig redelijk vlot, de daaropvolgende gijp ook. We liggen toch wat voor op Achiroe, Jedi, Andiamo & co, maar al een pak achter op de Shamrock en de Pinta (die last -generation carbon one-tonner die volgens de Goofen even snel is als wij).

In de Roompot op weg naar de Hammen voelen we de wind draaien naar WZW. Op het laatst kunnen we zelfs niet meer onder spi de eerste ton in de Hammen halen. Genua bij en spi weg en 5 minuten later ronden we de H3. Van daaruit gaat het weer de Hammen uit, en rond de 34 hoog aan de wind de Roompot-geul in. Bij de 32 mogen we weer overstag, en steken we het vaarwater eveneens hoog aan de (immer aanwakkerende) wind over naar de groene kant, waar we boei 21 opzoeken. Af en toe dwarrelen er mylar-patches naar beneden. De oude genua lijkt stilaan zijn strijd tegen de wind te verliezen. Een zeemansgraf wenkt...

Bij de 21 gaan we erg snel en onverwachts twee keer overstag om weer diezelfde Melges te ontwijken (we hadden er ook onderdoor gekund, weten we...). De genua klappert op hetzelfde moment iets te lang en te hard tegen de plastic bescherming op het einde van de onderste BB-zaling, dat die loskomt en naar beneden op dek valt.

Van boei 21 gaat het dan weer hard aan de wind naar de rode kant, waar we rond boei 28 draaien en overstag op weg naar de R17. Helaaas zien we dat de zijstagen aan lijzijde nu uit de zaling komen, ... de borging kwam blijkbaar mee los daarnet... Omdat we liever met een mast zeilen dan zonder, gaat de genua naar beneden en vallen we af naar Colijnsplaat. Opgave.

In de haven zetten we de verstaging terug in de zaling, en spreken we af dat we net voor de volgende Goofy race even de mast in gaan met wat inox-draad (hadden we deze keer eens niet bij) om de boel degelijk vast te zetten.

Domper op de feestvreugde... Op 1 december gaan we er een lap op geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten