dinsdag 16 oktober 2012

Onze winter begon op 6 oktober...

En de Goofen maken het ons meteen moeilijk...


Het was –om een openstaande deur in te trappen- wel een kleine domper op de feestvreugde. Na een leuke eerste Goofie-winterwedstrijd waarin we niet echt grote kemels zagen, finishten we op een respectabele 7 plek in gezeilde tijd. De voorbijgaande jaren werd zoiets steevast beloond met een podiumplek, maar dat zal vanaf nu wel anders zijn.





We gaven braaf aan dat ons nieuw grootzeil geen vierkante centimeter dacron heeft, en zelfs dat we al eens onze mylar genua uit 1998 gebruiken. Voor de rest veranderde er niets aan onze boot. Dat er wel iets met de Ongemeten-rating zou gebeuren -ons nieuwe grootzeil zou ons één rating-punt kosten- dat stond vast. Maar dat het zo ingrijpend zou zijn, daar hield niemand rekening mee: we schieten er nog eens 3,5 punt extra zouden bij in, en dat hadden we niet verwacht.

Resultaat: van 84 naar 79,5, zodat we nu even snel mogen zijn als de Pinta 92 –toch een one-tonner van de laatste generatie (12 jaar jonger)- of de doorsnee 40.7 of ook een Hanse 400E die luistert naar de naam Playstation 4. Of hoe men ons met zachte maar dwingende drang uit de leukste Goofy-klasse weg wil. "Je moet maar gemeten gaan varen", zeggen ze dan. Voor ons is dat dan IRC, en in die klass zouden we vandaag tegen de A Boen en een kleine mini gezeild hebben. Waw & geeuw.




Toegegeven, de boot was misschien wel wat vuil aan de onderkant, onze start had misschien 5 seconden sneller gekund (maar niet meer dan dat), en onderweg hebben we hier en daar de stroming iets anders geïnterpreteerd dan de boten die voor ons eindigden. Maar toch… De 11de plaats die ons uiteindelijk te beurt viel, dat is iets waar we moeten mee leren leven. Een top-5 zal al een hele uitdaging zijn. En dat gaan we natuurlijk gewoon proberen, nietwaar?


De zeildag zelf verliep na een spannende start vrij vlot. De Shamrock showde een nagelnieuw stel dacron zeilen, en liep hard en hoog… De nieuwe Jedi kwam aan de eerste ton bij de brug net voor ons aan, liep dan van ons weg, en pas in het spirak uit de Hammen haalden we ze weer in. Van de R34 naar de R 19 liepen we met een knik in de schoot steeds verder uit op onze collega’s van de zeescouts, maar niet genoeg. Laten we het op de vuile buik steken…



In het laatste lange spirak van de roodgroene SVC2/R15 kwamen de Jedi, en daarachter ook de Achiroe en de Andiamo snel opzetten. Voor Colijnsplaat had de Jedi ons bijgebeend, maar ons maneuver rond de laatste ton (genua op, spi af, gijpen & hoog aan de wind naar de finish) verliep net iets vlotter. We hadden bij de finish een 50 meter voorsprong. Lang niet genoeg Christof & Co ook berekend te kloppen. Dat zal hopelijk voor een volgende Goofy Race zijn.


En wie weet is die knappe gast van de foto hierboven er dan wel weer bij...

Voor de liefhebbers, de uitslag omgerekend met de iets correctere CR-rating:
1. Famous Gull 2
2. Jedi +3m35s
3. Andiamo +28s
4. Ferox +28s
5. Prince de Pétarcq +56s
6. Shamrock +5s
7. Achiroe +2m09s
8. Pinta 92 +30s
9. Enigma +12s
10. Snelle Vliet +11s
11. Con Spirito +2m39s
12. Olympix +37s
13. Ulysses + nog veel meer...


1 opmerking:

  1. Hee Bert. Wat de vorige Goofies betreft: Andiamo is pijlsnel en verdiende winnaar! Jullie waren ook pijlsnel maar deze keer geen winnaar. Die ratingaanpassing is inderdaad drastisch . hoee komt dat? Als ervaringsdeskundige weet ik dat rondvaren met een boot met zware rating een opgave is. Maar zoals Lance Amstrong zei: "everything that doesnt kill you makes you stronger". Misschien moet je dan maar eens doping nemen... Grapje , Neen, neen gewoon harder varen! Het maakt het er wel wat spannender op.Maar dat is natuurlijk magere troost. Ik blijf voorstander van een simultane uitslag in SW,CR; IRC en ORC: zo heeft iedereen gelijk en is iedereen wel een beetje winnaar en hoeft niemand zich ongelukkig te voelen. Ik kijk alleszinds al mega uit naar de volgende goofies! was het al maar zo ver en hopend op een mooie strijd tussen de One-tonners! Ps waarom zet je de mooie foto's van norbert Bukert niet op je Blog?

    Groeten Wim Vandesande van de Shamrock.

    BeantwoordenVerwijderen