dinsdag 8 maart 2011

Goofy Race 5 maart

Zeilers,

Knap gevaren toch (misschien op die ene gijp na) afgelopen zaterdag. Bij de start zag het er wel wat mistroostig uit, maar zodra de wind opstak hebben we de schepen die voor ons lagen geen meter meer prijsgegeven. De Playstation lag op de ideale plek toen de wind op kwam zetten, dus di ewas al snel ongrijpbaar (de bemanning op die boot dat zijn ook geen beginners meer). De Shamrock konden we vlot bijhouden, en ook de Achiroe liep niet uit (maar lag wel genoeg voor toen wij ook wind kregen).

Eigenlijk als je de uitslag bekijkt liggen de eerste vier schepen op amper 2 minuten van elkaar. De kloof tussen ons en de 5de was een pak groter. Een deelnemer rekende een IRC klassement uit, en daarin staan we aan kop. Toegegeven: de IRC rating die onze boot daar toebedeeld kreeg, is niet 100 correct, maar eventueel bij benadering wel. Onze nieuwe spi (van een Figaro 2 overgenomen) doorstond de eerste test (met een klein scheurtje maar dat is straks hersteld): hij lijkt iets groter, maar wel minder breed geschouderd. Zou dus wel eens een ideale reacher kunnen zijn. En alvast een pak steviger dan de oude 0.75 die overal scheuren vertoont op de naden.

Met nog één wedstrijd te gaan hebben we de eindoverwinning van deze Goofy reeks al op zak. Dat alles dankzij onze vierde plaats van afgelopen zaterdag, maar ook een beetje omdat de Bolderik niet meedeed vanwege een probleem met de mast (uitlopertje van de heftige wedstrijd begin februari) evenals het ontbreken van de Snelle Vliet aan de startlijn (wellicht grootzeil nog niet hersteld na de bijna total loss van begin februari - of waren ze dan toch allemaal op skiverlof?). Maar ja, om een kans te maken op de eindoverwinning moet je aan alle wedstrijden proberen deel te nemen, dat weten we nog van in de Half Moon-tijd.

Dat de Goofen de wedstrijd in februari toch hebben laten doorgaan, dat is niet ons probleem. Dat er daar maar 5 schepen in onze klasse wisten te finishen ook niet. Dat wij daar van start tot finish aan de leiding hebben gevaren (op de laatste 100 meter na toen de Snelle Vliet ons voorbijging), dat is te danken aan de stevige boot, en de knappe bemanning aan boord.

Met onze mooie reeks 4-1-3-1-4 kunnen we straks op 2 april dan toch de eindelijk de champagne laten knallen. Eigenlijk had dat vorig jaar al gekund, maar toen stak de grote windstilte net voor de finish daar een serieuze stok voor. Enfin, wat doet die eindoverwinning er toe? We hebben ons gewoon 5 zaterdagen op rij leuk geamuseerd, de boot weer beter leren kennen, wat nieuw volk aan boord gehad, wat oude vrienden waarvan hget deugd doet dat we er nog steeds op kunnen rekenen. Noem het een perfecte optelsom: goede boot + goede crew, en dan volgen de uitslagen vanzelf.

Volgende winter geen Goofies voor de Prince. Want dan gaan we een tijdje de kant op om ons voor te bereiden om 2012. Dat wil wel niet zeggen dat we geen Goofies gaan meevaren.: er zijn al schippers die aan onze mouwen komen trekken...

1 opmerking:

  1. Mooi gezegd en geschreven!

    Ook ik ben blij dat ik altijd welkom ben aan boord van de prinsheerlijke zeilers. Altijd een optimaal sfeertje!
    En het zijn die zeilers die mij ontzettend veel bijgeleerd hebben doorheen de jaren. Dankjewel!

    Enneuh, ik weet al zeker wanneer ik in 2012 verlof neem :-)

    Succes met de blogspot en check af en toe ook eens www.achiroe.be

    Grtjs, Els

    BeantwoordenVerwijderen